آسیبهای اجتماعی زنان را ذبح نگاههای سیاسی نکنیم/ باید دید ابتکار میتواند ابتکاری به خرج دهد
با توجه به فضای عمومی موجود در کشور پس از ورود مقام معظم رهبری در حوزه آسیبهای اجتماعی، پیشبینی میکنم که پذیرش برنامههای اجتماعی در حوزه آسیبهای اجتماعی از جمله آسیبهای زنان راحتتر صورت بگیرد؛ لذا دولت میتواند با فراغ بال و آمادگی بیشتر در این حوزه کار کند. شرطش این است که آسیبهای اجتماعی و آسیبهای اجتماعی زنان را ذبح نگاههای سیاسی نکنیم.
تغییر دولتها بهانهای است تا بار دیگر فعالان حوزه زنان خواستههای فراجناحی خود را در حوزه زنان مطرح کنند؛ خواستههایی که گاهی در دورههای مختلف تکرار شده و جامعه زنان همواره در انتظار به انجام رسیدن آنهاست.
به گزارش مهرخانه، شروع دولت دوازدهم و به دنبال آن تغییراتی در کابینه که منجر به تغییر معاون امور زنان و خانواده رییسجمهور شد، ما را بر آن داشت تا به سراغ فعالان مدنی و فعالان حوزه زنان برویم و مطالبات آنها را از دولت در حوزه زنان و خانواده جویا شویم. این مطالبات طی چند گزارش منتشر میشود. در بخش اول به سراغ به سراغ سهیلا جلودارزاده، نماینده دوره دهم مجلس شورای اسلامی؛ نیره اخوانبیطرف، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی؛ زهره الهیان، نماینده دوره هشتم مجلس شورای اسلامی و سکینه عمرانی، نماینده نهمین دوره مجلس شورای اسلامی رفتیم و در این گزارش نیز پای صحبتهای سید حسن موسویچلک، رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران نشستیم.
انتظار داریم به آسیبهای اجتماعی به معنای عام آن توجه ویژهتری شود
سید حسن موسویچلک، رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران در گفتوگو با خبرنگار مهرخانه با تأکید بر اینکه با واقعیتی به نام گسترش آسیبهای اجتماعی در کشور مواجه هستیم، گفت: این گسترش بهگونهایست که تبدیل به یک دغدغه و نگرانی ملی شده است و امروز همه نگران این موضوع هستند. طبیعتاً با توجه به شرایط موجود، از دولت انتظار میرود به موضوع آسیبهای اجتماعی به معنای عام آن توجه ویژهتری داشته باشد. اگر این نگاه با رویکرد تقویت سلامت اجتماعی باشد، به مراتب اثربخشی بیشتری دارد.
آسیبهای اجتماعی زنانهتر شده است
این آسیبشناس اجتماعی افزود: آمارها نشان میدهد که روند رشد درصد آسیبهای اجتماعی در زنان نسبت به قبل بیشتر شده، نمیگویم زنانه شده بلکه زنانهتر شده است. امروز در حوزه ایدز و اعتیاد همین موضوع مطرح است. همچنین در حوزه طلاق آسیبپذیری زنان بیشتر است که شاهد افزایش آمار طلاق نیز هستیم. در حوزه فضای مجازی نیز آسیبپذیری جنس زن بیشتر است.
ضرورت توجه به حوزه آموزش و پرورش، جهت کاهش آسیبهای اجتماعی حوزه زنان
او با اشاره به لزوم ورود دولت به حل آسیبهای اجتماعی در حوزه زنان گفت: در چنین شرایطی انتظار میرود که دولت برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و توانمندسازی زنانی که به هر دلیلی درگیر آسیبهای اجتماعی شدهاند، تدابیر لازم را اتخاذ کند. یکی از راههایی که دولت میتواند برای داشتن زنان و دختران سالمتر که کمتر درگیر آسیبهای اجتماعی باشند، در نظر بگیرد، کار در حوزه آموزش و پرورش بهعنوان یکی از مهمترین بخشهای اجرایی در حوزه آسیبهای اجتماعی است که باید روی آن تمرکز ویژه و جدی داشته باشند. از تربیت نسل است که میتوانیم به آینده کشور امیدوار باشیم.
جامعه در پذیرش زنان آسیبدیده مقاومت بیشتری نشان میدهد
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران با اشاره به وخامت درگیری زنان و دختران در آسیبهای اجتماعی بیان کرد: زمانی که زنان و دختران درگیر آسیب اجتماعی میشوند، جامعه در پذیرش آنها مقاومت بیشتری نشان میدهد. از طرفی نقش زن در خانواده به شکلی است که درگیر شدن بیشتر زنان، وخامت حوزه آسیبهای اجتماعی را بیشتر میکند. لذا بهگونهای تدبیر شود که نه سیاسیکاری شود که بگوییم آسیب اجتماعی زنان نداریم، نه آنقدر نگوییم که دیگران واقعیت آسیبهای اجتماعی زنانمان را بازگو کنند. در نتیجه دولت هم باید تحلیلی از وضعیت روند آسیبهای اجتماعی در حوزه زنان و دختران داشته باشد و هم به تناسب اولویتهایی که زنان در حوزه آسیبهای اجتماعی دارند، برنامهریزیها و تمهیدات لازم را انجام دهد.
لزوم توجه به محلات ناکارآمد شهری
موسویچلک به بحث پیشگیری اشاره کرد و ادامه داد: اولویت اول دولت باید پیشگیری با نگاه تقویت رویکردهای سلامت روانی – اجتماعی باشد. یکی از محیطهایی که میزان آسیبپذیری زنان و دختران در آن بالاست، محلات ناکارآمد شهری یا سکونتگاههای غیررسمی یا همان حاشیهنشینی است. طبیعتاً انتظارمان این است که در این بخش نیز دولت توجه بیشتری داشته باشد. گروه بعدی اقشار دارای نیازهای خاص هستند که در این گروه زنان و بهویژه زنان و دختران تنها به مراتب بیش از سایر اعضای خانواده و جامعه نیاز به حمایت دارند.
آسیبهای اجتماعی زنان را ذبح نگاههای سیاسی نکنیم
او درباره سیاسینکردن آسیبهای اجتماعی تصریح کرد: با توجه به فضای عمومی موجود در کشور پس از ورود مقام معظم رهبری در حوزه آسیبهای اجتماعی، پیشبینی میکنم که پذیرش برنامههای اجتماعی در حوزه آسیبهای اجتماعی از جمله آسیبهای زنان راحتتر صورت بگیرد؛ لذا دولت میتواند با فراغ بال و آمادگی بیشتر در این حوزه کار کند. شرطش این است که آسیبهای اجتماعی و آسیبهای اجتماعی زنان را ذبح نگاههای سیاسی نکنیم.
باید دید ابتکار میتواند ابتکاری به خرج دهد
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران به تحلیل برنامههای ارایهشده از سوی دولت دوازدهم در روزهای پیش از انتخابات پرداخت و گفت: معمولاً برنامههایی که اعلام میشود با برنامههایی که اجرا میشود، فاصله معناداری دارند. باید دید آیا ترکیبی که چیده شده، میتواند آن برنامه را اجرا کند. باید اجازه دهیم چند ماه از دولت بگذرد و برنامه وزرا مشخص شود. برنامهها قشنگ نوشته شده اما اینکه آیا قشنگ اجرا میشود نیز نکته دیگری است. ضمن اینکه در برنامه ششم، در مورد زنان و نظارت بر عملکرد دستگاهها در حوزه زنان ماده قانونی آمده است. حال باید ببینیم خانم ابتکار میتواند ابتکاری به خرج بدهد که اینها را اجرایی کند یا خیر.