
/توانمندسازی زنان آسیبدیده اجتماعی، نیازمند تدبیر مسئولان/
یک فعال حوزه زنان گفت: فقر در ابعاد مختلف مانند فرهنگی، عاطفی، اقتصادی، حقوقی و قانونی و نیازهای جنسی پاسخ داده نشده می تواند موجب آسیب دیدگی اجتماعی زنان شود.
توران ولی مراد درگفتوگو با خبرنگار «زنان»
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: به نظر میآید که فقر اقتصادی بیش از سایر انواع فقر موجب میشود تا زنان به آسیبهای اجتماعی دچار شوند اگرچه وضعیت اقتصادی در این زمینه موثر است ولی انواع دیگر فقر نیز میتواند تاثیر گذار باشد. ما امروز با آسیب دیدگی های مدرن در شکلهای مدرن در جامعه مواجه هستیم. با عنوان "دوست دختر" هایی که در این ارتباط هم نیاز اقتصادی خود را پاسخ می دهند و هم نیاز جنسی و هم تنوع طلبی را و لیستی از مردان که با عنوان "دوست پسر" دارند. اگر قرار است زنان آسیب دیده اجتماع مورد بررسی قرار گیرند ابعاد دیگر و اشکال امروزی آن هم باید مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند.
این عضو شورای مرکزی جامعه زینب (س) افزود: پدر و مادر اگر نقش خود را به درستی ایفا نکنند، و مسوولین نیز در حل مشکلات جامعه کوتاهی کنند یا ناتوان باشند، و فرزندان اگر از لحاظ عاطفی، تربیتی و ایمانی و همچنین اقتصادی با مشکل روبرو باشند، می تواند دختران و زنان را در معرض خطر آسیبهای اجتماعی قرار دهد.
وی با بیان اینکه در زمینه مسائل جنسی حتی در خانواده ها و اجتماع دچار آسیب هستیم، اظهار کرد: لازم است در این زمینه کار کارشناسی همه جانبه منطبق با واقعیت و وضع موجود صورت گیرد و در پی آن هم قانونگذاری و هم فرهنگسازی در جهت دستیابی به وضع مطلوب و ایده آل انجام شده و افراد جامعه آموزش لازم را ببینند.
مسوول کمیته تحقیقات و مطالعات جامعه زینب با اشاره به نقش برنامهریزان و مجریان در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی زنان، تصریح کرد: به منظور برنامه ریزی صحیح در جهت رفع آسیبهای اجتماعی لازم است بر اساس واقعیت و نه تصور و فرض برنامه ریزی شود، این در حالیست که متاسفانه برنامه ریزیها برای رفع مشکل، آنچنان که باید منطبق با واقعیت و همه جانبه نیست و همه ابعاد و اشکال را در برنمی گیرد. از سوی دیگر هم مشاهدات و آمار نشان دهنده رواج بیشتر آسیب دیدگی اجتماعی زنان در اشکال ،ابعاد و در وادیهای مختلف و کاهش سن دچار شدن دختران و زنان به این آسیبها می باشد.
وی با بیان اینکه زنان آسیب دیده را در جامعه میبینیم ولی آسیبدیدگی خانوادهها به علت نبود رضایت زناشویی آشکار نیست، گفت: از نظر اخلاقی و جنسی نیازمند آموزش هستیم و لازم است زن و مرد داخل خانواده در ابعاد مختلف رضایت یکدیگر را جلب کنند و در قرآن کریم نیز "تراضی و تشاور" زوجین که می تواند به عنوان یک اصل معرفی شود، در ارتباط بین زوجین مطرح است.
وی با اشاره به نگاه سازمانهای دولتی و خصوصی به زنان ادامه داد: خشونت در محیط کار نسبت به زنان حتی می تواند به این موضوع راه پیدا کندکه آسیب دیدگی زنان را در این وادی نیز می توان شناسایی کرد. به عنوان مثال از اشکال خشونت جنسی در محیط کار میتوان به خواستههای صاحبان کار به زنان در این ارتباط اشاره کرد که هنوز مکتوم است. راه حل آن هم بیرون کردن زنان از محیط کار نیست؛ بلکه ترویج عفاف هم برای زنان و هم برای مردان به لحاظ اخلاقی است و هم ساز و کارهای قانونی و اجرایی جهت پیشگیری و مبارزه با این آسیب اجتماعی.
ولی مراد با ذکر این نکته که زنان آسیب دیده در سطح شهر ابتدایی ترین فرم زنان آسیب دیده در این بستر می باشند عنوان کرد: وقتی نگرش نسبت به زنان به عنوان ابزار جنسی ترویج شود آسیبها در فرم ها و راهها و اشکال مختلف و در ابعاد مختلف با آن همراه است. اشکال اصلی نگرش نسبت به زنان است که آنان را جهت برآورده کردن نیازهای خاص ودر قالب فعالیت های خاص می بیند و همان را ترویج می کند و بر همین اساس هم قانون می نویسد و برنامه ریزی می کند. البته مشکلات زنان در خانواده و جامعه نیز به رشد و گسترش آسیب دامن می زند و زمینه ساز می شود.
ولی مراد در پایان در پاسخ به این پرسش که لازم است زنان آسیب دیده اجتماعی در چه ابعادی حمایت شوند، گفت: وقتی که زن آسیب میبیند این وضعیت به سایر ابعاد وجودی او نیز منتقل میشود، بنا براین لازم است مدیران بر اساس واقعیت برنامههایی را عملی کنند و برای حل مشکلات نگاه دلسوزانه و همه جانبهای داشته باشند.